Rezygnujesz z mięsa i ryb?
Wariant Wege cateringu Boxik jest stworzony dla Ciebie!
To dieta specjalnie dostosowana do potrzeb wegetarian. W ramach diety Wege, każdego dnia otrzymasz zestaw pysznych i zbilansowanych posiłków, które dostarczą Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z diety tej wykluczyliśmy mięso oraz ryby i owoce morza. Obawiasz się niedoborów? Z dobrze zbilansowaną dietą wegetariańską Ci to nie grozi!
Nasze babcie uważały, że mięso jest najzdrowszym i najlepszym źródłem energii. My pokażemy Ci, że równie dobrym źródłem białka w diecie są jaja, fermentowane produkty mleczne czy nasiona roślin strączkowych. Niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych dostarczą Ci też sezonowe warzywa i owoce, pestki czy orzechy. Ich bogactwo i różnorodność poczujesz w każdym posiłku. Nie zabraknie też energii, dzięki węglowodanom pochodzącym z takich źródeł jak chleb żytni, kasze oraz produkty bezglutenowe.
Jesteś Wege? Wybierz dietę, która zapewni Ci zdrowie i zupełnie nowy poziom energii na cały dzień. Jesz mięso? Przekonaj się, że życie bez niego może być równie pyszne, a do tego zdrowe!
Produkty wykluczone z diety: – mięso oraz produkty i potrawy zwierające w swoim składzie mięso – produkty wysokoprzetworzone – ryby i owoce morza.
Do wyboru warianty o kalorcyzności: 1400 kcal, 1600 kcal, 1800 kca, 2000 kcal, 2200 kcal, 2400 kcal, 2600 kcal, 2800 kcal.
Przykładwe menu tygodniowe
Poniedziałek
Śniadanie: Jajka sadzone na szpinaku z bułką graham
II Śniadanie: Chia pudding mango z winogronem
Obiad: Zapiekanka warzywna z fetą
Podwieczorek: Banany smażone z syropem klonowym i płatkami migdałów
Kolacja: Wegetariańska zupa fasolowa
Wtorek
Śniadanie: Cynamonowo – kakaowa jaglanka
II Śniadanie: Bułka pszenna, Zupa krem z pieczonego buraka z jabłkiem
Obiad: Gulasz z białej fasoli po toskańsku z kaszą gryczaną, Ogórki konserwowe
Podwieczorek: Sałatka cytrusowa z orzechem włoskim
Kolacja: Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą
Środa
Śniadanie: Wegetariański smalec, ogórki kiszone i chleb żytni pełnoziarniste
II Śniadanie: Placuszki jogurtowe, Śliwki
Obiad: Papryka faszerowana vege
Podwieczorek: Naleśniki gryczane z masłem orzechowym i dżemem
Kolacja: Bułka pszenna, Zupa krem z pora
Czwartek
Śniadanie: Sałatka jarzynowa w lżejszej wersji z chlebem żytni
II Śniadanie: Granola marchewkowa, jogurt z cynamonem
Obiad: Szaszłyki z tofu i warzywami, sok pomarańczowy
Podwieczorek: Szpinakowy koktajl z ananasem i gruszką
Kolacja: Zupa z cukinii z nutką szafranu, Frytki z batata
Piątek
Śniadanie: Bułka owsiana z hummusem śródziemnomorskim i pomidorkami koktajlowymi
II Śniadanie: Koktajl bananowy z masłem orzechowym na mleku ryżowym
Obiad: Czerwone curry z tofu, Ryż basmati gotowany
Podwieczorek: Ciasteczka owsiane jabłkowo-cynamonowe
Kolacja: Sałatka brokułowa z fetą i makaronem, Sos czosnkowy na jogurcie