Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym

Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym jest szczególnie istotna istotna dla osób z insulinoopornościa oraz cukrzycą. Jej głównym zadaniem jest zapobieganie podwyższeniu glikemii po spożyciu posiłku. 

Dzięki niej wydzielana jest znacznie mniejsza ilości insuliny w organizmie. Jest to jeden z wariantów diety który może stosować każdy, kto chce czuć się nasycony na dłużej, nie powodując drastycznych skoków i spadków glukozy we krwi. Jednak warto pamiętać, że nie trzeba całkowicie rezygnować z produktów o wysokim wskaźniku przy odpowiednim zbilansowaniu diety. 

Stosowanie diety Niski IG wpływa korzystnie na uregulowanie poziomu cukru we krwi, co przekłada się nie tylko na zdrowie. Z tego względu dieta ta będzie szczególnie polecana dla osób borykających się z problemem insulinooporności czy cukrzycy typu 2. Stabilny poziom cukru we krwi to brak spadków energii przez cały dzień, co przekłada się na lepsze samopoczucie.

Mamy świadomość, że owoce są istotnym elementem diety, z których nie należy rezygnować, dlatego podajemy je w formie zdrowych deserów w skład których wchodzą produkty zawierające białka oraz tłuszcze. Spowalniają one proces wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego ograniczając jej nadmierny wzrost we krwi.

Dieta Niski IG mamy dostępną w kalorycznościach: 1400 kcal, 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2400 kcal 2600 kcal, 2800 kcal

Przykładwe menu tygodniowe

Poniedziałek 

Śniadanie: Chleb żytni razowy, Pasta z tofu i pietruszki, Pomidory koktajlowe

II Śniadanie: Budyń jaglany z masłem orzechowym i bananem.

Obiad: Kurczak w sosie szpinakowym z gorgonzolą i makaronem razowym

Podwieczorek: Kasza pęczak z owocami i orzechami włoskimi

Kolacja: Dal z soczewicy z batatami i szpinakiem

Wtorek

Śniadanie: Chleb żytni pełnoziarnisty, Jajka faszerowane łososiowo-chrzanowe

II Śniadanie: Chia pudding z erytrolem i mandarynką

Obiad: Roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem i pomidorami suszonymi zawinięte w prosciutto, Ryż basmati gotowany, Surówka z selera, orzechów włoskich i czerwonego winogrona

Podwieczorek: Kiwi w plasterkach, Muffinki z ciecierzycy

Kolacja: Makaron tagiatelle, Makaron z tofu, słonecznikiem i pomidorami suszonymi

Środa

Śniadanie: Kanapki z awokado, rukolą, szynką i orzeszkami pini

II Śniadanie: Serek wiejski na słodko z ananasem

Obiad: Wieprzowina w sosie własnym ze świeżym koperkiem, Ziemniaki z koperkiem, sałata ze śmietaną,

Podwieczorek: Galaretka owocowa, Migdały na przekąskę

Kolacja: Chleb żytni razowy, Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Czwartek

Śniadanie: Bułka grahamka, Pasta z twarogu i buraka

II Śniadanie: Owsianka a’la Snickers IG

Obiad: Kaszotto z kurczakiem, papryką, pieczarkami

Podwieczorek: Sałatka owocowa z pomarańczą, serkiem i płatkami migdałów

Kolacja: Chleb żytni (jasny), Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnym sezamem

Piątek 

Śniadanie: Serek wiejski z pomidorami

II Śniadanie: Kanapki z masłem orzechowym, Pomarańcza

Obiad: Łosoś sous vide, Surówka z kiszonej kapusty, Ziemniaki z koperkiem

Podwieczorek: Koktajl zielony z gruszką i szpinakiem

Kolacja: Krem z selera i ziemniakow, Pestki dyni

Strona wykorzystuje pliki Cookies do poprawnego działania. Zapoznaj się z polityką plików cookies
Akceptuję politykę Cookies