Dieta z Niskim Indeksem Glikemicznym jest szczególnie istotna istotna dla osób z insulinoopornościa oraz cukrzycą. Jej głównym zadaniem jest zapobieganie podwyższeniu glikemii po spożyciu posiłku.
Dzięki niej wydzielana jest znacznie mniejsza ilości insuliny w organizmie. Jest to jeden z wariantów diety który może stosować każdy, kto chce czuć się nasycony na dłużej, nie powodując drastycznych skoków i spadków glukozy we krwi. Jednak warto pamiętać, że nie trzeba całkowicie rezygnować z produktów o wysokim wskaźniku przy odpowiednim zbilansowaniu diety.
Stosowanie diety Niski IG wpływa korzystnie na uregulowanie poziomu cukru we krwi, co przekłada się nie tylko na zdrowie. Z tego względu dieta ta będzie szczególnie polecana dla osób borykających się z problemem insulinooporności czy cukrzycy typu 2. Stabilny poziom cukru we krwi to brak spadków energii przez cały dzień, co przekłada się na lepsze samopoczucie.
Mamy świadomość, że owoce są istotnym elementem diety, z których nie należy rezygnować, dlatego podajemy je w formie zdrowych deserów w skład których wchodzą produkty zawierające białka oraz tłuszcze. Spowalniają one proces wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego ograniczając jej nadmierny wzrost we krwi.
Dieta Niski IG mamy dostępną w kalorycznościach: 1400 kcal, 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2400 kcal 2600 kcal, 2800 kcal
Przykładwe menu tygodniowe
Poniedziałek
Śniadanie: Chleb żytni razowy, Pasta z tofu i pietruszki, Pomidory koktajlowe
II Śniadanie: Budyń jaglany z masłem orzechowym i bananem.
Obiad: Kurczak w sosie szpinakowym z gorgonzolą i makaronem razowym
Podwieczorek: Kasza pęczak z owocami i orzechami włoskimi
Kolacja: Dal z soczewicy z batatami i szpinakiem
Wtorek
Śniadanie: Chleb żytni pełnoziarnisty, Jajka faszerowane łososiowo-chrzanowe
II Śniadanie: Chia pudding z erytrolem i mandarynką
Obiad: Roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem i pomidorami suszonymi zawinięte w prosciutto, Ryż basmati gotowany, Surówka z selera, orzechów włoskich i czerwonego winogrona
Podwieczorek: Kiwi w plasterkach, Muffinki z ciecierzycy
Kolacja: Makaron tagiatelle, Makaron z tofu, słonecznikiem i pomidorami suszonymi
Środa
Śniadanie: Kanapki z awokado, rukolą, szynką i orzeszkami pini
II Śniadanie: Serek wiejski na słodko z ananasem
Obiad: Wieprzowina w sosie własnym ze świeżym koperkiem, Ziemniaki z koperkiem, sałata ze śmietaną,
Podwieczorek: Galaretka owocowa, Migdały na przekąskę
Kolacja: Chleb żytni razowy, Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
Czwartek
Śniadanie: Bułka grahamka, Pasta z twarogu i buraka
II Śniadanie: Owsianka a’la Snickers IG
Obiad: Kaszotto z kurczakiem, papryką, pieczarkami
Podwieczorek: Sałatka owocowa z pomarańczą, serkiem i płatkami migdałów
Kolacja: Chleb żytni (jasny), Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnym sezamem
Piątek
Śniadanie: Serek wiejski z pomidorami
II Śniadanie: Kanapki z masłem orzechowym, Pomarańcza
Obiad: Łosoś sous vide, Surówka z kiszonej kapusty, Ziemniaki z koperkiem
Podwieczorek: Koktajl zielony z gruszką i szpinakiem
Kolacja: Krem z selera i ziemniakow, Pestki dyni